Alles op Reis
Image default
Auto

Dít zijn de kosten voor het opladen aan een publieke laadpaal

Nu de brandstofprijzen ontzettend hoog zijn is elektrisch rijden erg aantrekkelijk. Bij de pomp kun je gemakkelijk zien hoeveel een volle tank brandstof kost. Dat is bij een elektrische auto anders. In deze blog leg ik je alles uit over de kosten van laden bij een publieke laadpaal.

Hoe bereken je de kosten?

Om de kosten van laden bij een publieke laadpaal te berekenen, moet je een aantal dingen weten. Hieronder heb ik de benodigde informatie op een rijtje gezet. Voor een uitgebreidere uitleg kun je de blog: ‘Kosten opladen publieke laadpaal’ van Laadpaal Today lezen.

  • Prijs per kWh

Een elektrische auto rijdt op elektriciteit, dat wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Bij een publieke laadpaal betaal je sinds April 2022 gemiddeld €0.50 tot €0,75 per kWh. Voor snelladen geldt een bedrag van €0.75 tot €1,- per kWh.

  • Verbruik per kWh

De gemiddelde elektrische auto verbruikt 17 kWh per 100 kilometer, dat is 0,17kWh per kilometer. Het daadwerkelijke verbruik hangt van verschillende omstandigheden af. Je snelheid, weersomstandigheden, noem maar op.

  • Abonnement laadpas

Om een publieke laadpaal te gebruiken, heb je een laadpas nodig. Deze kun je aanschaffen in abonnementsvorm of je kunt kiezen voor een pas met starttarief per laadbeurt. Zo’n abonnement kan €1.50 tot zo’n €10,- per maand kosten. Dit is afhankelijk van de voorwaarden. De laadpas is niet meegenomen in de berekening, maar wel belangrijk om rekening mee te houden.

Voorbeeld som

Om je een duidelijk beeld te geven van de kosten voor een volle tank bij een elektrische auto, heb ik een berekening gemaakt.

Bij een rit van 300 kilometer (volgens Milieucentraal de gemiddelde actieradius) met een auto die gemiddeld 17 kWh per 100 kilometer verbruikt, is een volle tank 51 kWh. Vermenigvuldig 51 kWh met de prijs per kWh en dan weet je wat de kosten voor een gemiddelde laadbeurt zijn.

  • Volle tank bij een publieke laadpaal €25,50 tot € 38,25
  • Volle tank bij een publieke snellader €38,25 tot wel € 51,-

 Eigen versus publieke laadpaal

Opladen bij een openbare laadpaal is duurder dan opladen bij je eigen laadpaal. De aanbieder van de laadpaal moet voorzien in kosten voor aanleg, onderhoud en daarbij winst. Daarom is het tarief per kWh meer dan bij jou thuis. De prijs die je thuis betaalt is afhankelijk van je energiecontract. Deze prijs varieert tegenwoordig tussen €0,21 en €0,40 per kWh. Met bovenstaande berekening kun je ook uitrekenen hoeveel een volle tank thuis kost, gemiddeld zo’n € 20,04. Met een laadpaal thuis bespaar je dus élke laadbeurt een heleboel geld ten opzichte van een publieke laadpaal. Bij Laadpaal Today geven ze je graag advies over de beste laadpaal voor bij jou thuis.