Alles op Reis
Image default
Anders

Wat is een vog verklaring?

Wanneer u op reis vertrekt zijn er vaak een hele reeks documenten die u moet meenemen of die in orde moeten zijn voordat u vertrekt. Een van deze documenten is een vog verklaring. Een reiziger weet echter niet altijd wat dat is en wat het inhoudt. Daarom zetten we dit hier graag voor u op een rijtje!

 

Wat is een vog verklaring?

Een vog verklaring is de afkorting voor een  Verklaring Omtrent Gedrag. Deze verklaring toont aan een werkgever of buitenlandse overheid dat u een leeg strafblad heeft of maar kleine zaken op uw strafblad heeft staan. Het wordt afgegeven door Juris. Meestal gebeurt dit binnen een week, maar het kan echter ook dat de afgave van een vog kan worden geweigerd. Dan moet u een bepaalde procedure doorlopen. Een vog is trouwens niet altijd geldig, maar is een momentopname. Als u bijvoorbeeld later wel nog veroordeeld zou worden voor een strafbaar feit, dan kan dit effect hebben op de afgave van een vog.

 

Waarvoor heeft u het nodig?

Een vog kan in verschillende situaties worden gevraagd, bijvoorbeeld wanneer u een nieuwe baan begint. Vooral in de zorg is een vog verklaring verplicht.  Het kan echter ook gebruikelijk zijn dat u een vog moet aanvragen voor een reis naar het buitenland. Vooral wanneer u een visum moet aanvragen om een bepaald land te mogen betreden, kan om een vog worden gevraagd. Zorg dus dat u uw vog verklaring op tijd aanvraagt.

 

Hoe vraagt u het aan?

Vroeger kon een vog verklaring enkel worden aangevraagd bij de gemeente. Daarvoor moest de reiziger tweemaal naar de gemeente gaan en de handtekening hebben van een werkgever. Dit was een lang proces.

Tegenwoordig is het echter mogelijk om online een vog verklaring aan te vragen. Dit kan door de noodzakelijke gegevens in te vullen op de betreffende website. Uw aanvraag tot een vog verklaring wordt dan via deze website doorgestuurd naar de overheidsdienst. Daarvoor is de handtekening van uw werkgever niet vereist. U kunt gemakkelijk online betalen via de website, zonder dat er een groot verschil is in prijs. 

https://www.vognodig.nl/vog-aanvragen