Alles op Reis
Image default
Anders

Waar kun je het beste je elektrische auto opladen onderweg naar je vakantie?

Waar kun je het beste je elektrische auto opladen onderweg naar je vakantie? 

Begin 2022 reden er meer dan 725.000 elektrische auto’s rond in Nederland en dat aantal stijgt nog altijd met de dag. Elektrisch rijden is populair, net als een vakantie met de elektrische auto naar bijvoorbeeld het noorden van Italië, Zuid-Frankrijk of het hoge noorden om te genieten van de uitgestrekte Scandinavische bossen en meren. Wanneer je met je elektrische auto op vakantie gaat, is het verstandig om goed te plannen, want de reisafstand is doorgaans groter dan de actieradius van je EV. Hoe laad je onderweg je elektrische auto het beste tijdens je vakantie?

Optimaal laden onderweg doe je bij snelladers

Heb je een thuislader voor je EV, dan laad je waarschijnlijk op een vermogen tussen de 3,7kW en 11kW (als je een 3-fase-aansluiting hebt). Voor het laden onderweg is dit een véél te lage laadsnelheid. Je zou urenlang aan een laadpaal moeten staan voordat je weer voldoende actieradius hebt en verder kunt rijden. Dat zou niet alleen zorgen voor ergernis, maar ook voor lange files bij de beschikbare laadpalen langs de drukke wegen richting de vakantiebestemmingen. Daarom zijn de meeste laadpalen langs de snelwegen en op grotere laadpleinen snelladers. Oudere snelladers hebben een vermogen van 50kW, waar de nieuwere snelladers eenvoudig tussen de 150kW en 350kW kunnen laden. Dat betekent dat je gemiddeld een kwartier tot een half uur nodig hebt om je accu weer tot 80% te laden. Dat is ongeveer de tijd die je ook nodig hebt voor een plas, een broodje en een kopje koffie. Bij betere laadstations zijn overigens alle faciliteiten aanwezig om dit ook daadwerkelijk te doen. 

Welke aanbieders van snelladers zijn er?

Er zijn inmiddels bijzonder veel aanbieders die laadoplossingen aanbieden, waaronder snelladers langs de drukkere wegen in Europa. Zo heeft Tesla een heel netwerk met Tesla Superchargers (die vaak ook te gebruiken zijn met een niet-Tesla) uitgerold om bij te dragen aan een betere laadpaaldekking. Daarnaast heeft het Nederlandse Fastned ook veel Fastned snelladers buiten Nederland staan, waaronder in Noord-Frankrijk zodat het voor vakantiegangers nog makkelijker wordt om op bestemming te komen.

Andere laadpaalexploitanten die bekend staan om de betrouwbaarheid, zijn onder andere Allego en IONITY. Ook deze aanbieders werken dagelijks aan het verhogen van het aantal Allego snelladers en IONITY snelladers door heel Europa, zodat er steeds minder laadwoestijnen zijn. 

Een aantal punten om rekening mee te houden bij het laden tijdens je vakantie

Laadwoestijnen zijn gebieden waarbinnen je een lange tijd geen snellader tegenkomt, en dit kan voor problemen zorgen. Wanneer je echter goed plant, hoeven ook deze gebieden geen enkele uitdaging te zijn, zeker niet met de actieradius van de tegenwoordige EV. Om je alvast op weg te helpen met de voorbereidingen voor de vakantie met je elektrische auto, hebben we een aantal praktische tips onder elkaar gezet.

  1. Zorg alvast voor een handige navigatieapp zoals Chargemap, waar je ook de status en beschikbaarheid van de snelladers kunt zien
  2. Boek een accommodatie (hotel, bungalow of camping) met laadpaal zodat je hier zorgeloos de EV volledig kunt laden
  3. Neem een laadkabel met Schuko-aansluiting (ook wel granny-charger genoemd) mee zodat je ook kunt laden bij standaardwandcontactdozen (in overleg met de eigenaar)
  4. Snelladers gebruik je om te laden tot 80%, mede omdat je hiermee op de ideale snelheid laadt. Je auto volledig (100%) laden is niet netjes en wordt je niet in dank afgenomen wanneer hierdoor andere mensen moeten wachten
  5. Gebruik de app van je auto om de laadstatus te volgen wanneer je een broodje haalt of je benen strekt, zo vermijd je vervelende verrassingen wanneer je terugkomt bij de laadpaal
  6. Neem altijd meerdere laadpassen en laadapps mee zodat je bij meerdere laadpaalaanbieders kunt laden zonder probleem
https://elektrischeautovakanties.nl