Alles op Reis
Image default
Reizen

Alles wat je moet weten over wandelvakanties

Waarom is een wandelvakantie zo fantastisch en wat zijn de voordelen ervan?

Iedereen weet dat wandelen goed is voor de gezondheid, maar wandelen op vakantie is nog veel beter! Je kunt wandelen naar je hartewens, in een nieuwe omgeving met prachtige natuur en uitzichten. Je hoef niet eindeloos te zoeken naar de juiste wandeling, want je gids weet precies wat je mooie en leuke wandelingen te bieden heeft. Op een wandelvakantie kun je ook verschillende soorten wandelingen doen, zoals tochten door heuvels en bergen, of wandelingen langs rivieren en meren. En als je moe bent van al dat wandelen, kan je altijd even uitrusten in een cafe of restaurant op je wandelroute. Dit zijn slechts enkele van de reden waarom een wandelvakantie fantastisch is – ik raad iedereen aan om er eens eentje te boeken!

Welke landen zijn mooi om te wandelen en waarom

Als je houdt van mooie natuur en een actieve vakantie, is wandelen in Europa wellicht iets voor jou. Er zijn veel verschillende landen om uit te kiezen, dus er is vast wel een plek die jij mooi vindt. In Europa heb je bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Italië. Al deze landen hebben verschillende soorten landschappen, dus je kunt altijd iets nieuws ontdekken. Een speciaal plekje in ons wandelhart heeft Normandië. Normandië is namelijk een fantastische plek voor wandelaars, aangezien de plek voor ieder wat wils heeft!

 

Azië is ook een continent met veel verschillende wandelmogelijkheden. Denk aan Japan, Nepal of China.

 

Of wat dacht je van Nederland? Ook hier zijn talloze mooie plekken om te wandelen, zoals de Veluwe of de Utrechtse Heuvelrug. Dus als je op zoek bent naar een mooie plek om te wandelen, hoef je niet verder te zoeken dan Nederland!

 

Hoe kies je de juiste wandelroute voor jouw ervaring?

Als je net begint met wandelen, is het belangrijk om een route te kiezen die bij je ervaring past. Je wilt niet dat de route te moeilijk is, omdat dat je zal afschrikken en je wilt ook niet dat hij te makkelijk is, omdat je je dan gaat vervelen. Kies dus een route die uitdagend genoeg is om leuk te vinden, maar niet zo moeilijk dat je er overheen gehaald wordt. Als je al wat meer ervaren bent met wandelen, kun je kiezen voor een langere of meer steile route. Op deze manier blijf je uitgedaagd en heb je steeds iets nieuws om naar uit te kijken. Het is belangrijk om afstand van de wandelroute in gedachten te houden als je momenteel fysiek minder fit bent of als het weer erg warm is, want dan wil je niet vast komen te zitten halfweg. Kortom, er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij het uitzoeken van de juiste wandelroute voor jou. Maar als je eenmaal de perfecte route hebt gevonden, zul je er ongetwijfeld van genieten!

Wat moet je meenemen op je wandelvakantie

Je wandelschoenen zijn het belangrijkste wat je meeneemt op je wandelvakantie. Zorg ervoor dat je schoenen goed zitten, want je wilt natuurlijk niet dat je voeten gaan wandelen.

 

Ook wandelsokken zijn belangrijk. Kies een dikkere wandelsok als het koud is en een dunnere wandelsok als het warm is en zorg ervoor dat je goede sokken hebt, zodat je blaren kan voorkomen. Wij raden het aanschaffen van anti-blaren sokken enorm aan. Sinds dat wij anti-blarensokken gebruiken hebben wij namelijk bijna nooit meer last van blaren! Neem ook een waterfles met rietje mee, want je wilt natuurlijk niet uitgedroogd raken. Zonnebrandcrème is ook heel belangrijk, want je wilt natuurlijk niet verbranden tijdens je wandeling.

 

Vergeet ook niet snacks en een lunch mee te nemen, want je wilt onderweg natuurlijk wel wat eten en drinken. Tot slot, neem ook een kaart mee, want je wilt weten waar je naar toe gaat. Dit lijkt misschien heel veel, maar dan weet je zeker dat je alles hebt wat je nodig hebt voor een plezierige wandeling.

 

Tips voor beginnende en ervaren Wandelaars

Wandelen is een geweldige manier om fit te blijven, maar het kan ook behoorlijk vermoeiend zijn als je niet goed voorbereid bent. Gelukkig zijn er een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat je wandeling aangenaam en veilig verloopt, ongeacht of je een beginner of een ervaren wandelaar bent.

 

Ten eerste is het belangrijk om de juiste kleding en schoeisel te dragen. Goede wandelschoenen bieden steun en bescherming voor je voeten, en het is ook aan te raden om kleding te dragen die gemakkelijk kan worden afgestroopt als het warmer wordt onderweg. Als je lang haar hebt, draag dan een hoofddoek of pet om ervoor te zorgen dat je niet gestoken wordt door takken of insecten.

 

Ten tweede moet je ervoor zorgen dat je voldoende water meeneemt – minimaal een halve liter per uur, maar meer als het erg warm is. Het is ook aan te raden om wat voedsel mee te nemen, zoals granola-repen of fruit. Andere essential items zijn insectenspray, zonnebrandcrème en eerste-hulp Kit in geval van blaren of andere ongemakken. Als je medicijnen gebruikt, vergeet dan niet om deze ook mee te nemen.

 

Ten derde moet je weten waar je heengaat – Wandelkaarten zijn verkrijgbaar bij de meeste toeristische informatiepunten, of je kunt altijd de route uitstippelenvooraf thuis als je weet waar je naartoe gaat . Let er ook op dat sommige gebieden mogelijk toegankelijk zijn voor wandelaars met behulp van speciale toegangskaarten of vergunningen, dus controleer dit van tevoren als dat relevant is voor jouw reis. Bovendien moetje ervoor zorgendaten smartphones of GPS-apparatuten die up-to-date kaarten bevatten en die genoeg batterij hebben voor de duur van de tocht.

 

Als je alle bovenstaande punten in acht neemt, ben je goed voorbereid om eropuit te trekken en van elke stap te genieten!

 

Of bekijk deze video met tips van een ervaren wandelaar!

 

Conclusie

Een wandelvakantie is echt de moeite waard. Je kunt veel nieuwe en unieke plekken ontdekken, in je eigen tempo. Er zijn verschillende soorten routes die je kan kiezen, afhankelijk van hoe ervaren je bent. Vergeet ook niet om alle essentiële spullen mee te nemen op je trip! Wandelen is geweldig voor lichaam en geest, dus als je de kans hebt, doe het dan zeker.

https://greentourist.nl/