Alles op Reis
Image default
Buitenshuis

De kracht van een goede zeilschool

Nederland is een prachtig land en wel om meerdere redenen. We zijn in de eerste plaats een welvarend land en dat heeft ervoor gezorgd dat veel mensen zeer gelukkig zijn. Tegelijkertijd is Nederland ook een echt waterland. Dit maakt het aantrekkelijk om allerlei watersporten te beoefenen. In Nederland is het bijvoorbeeld aantrekkelijk om te zeilen. Om goed te kunnen zeilen heeft u natuurlijk wind nodig en dat is in Nederland voldoende aanwezig. Maar wat maakt zeilen nu zo leuk? In dit artikel gaan wij in op de verschillende voordelen van zeilen. Misschien krijgt u daarna zin om uzelf in te schrijven bij een zeilschool zoals de randmeren.

 

Het geeft een vrij gevoel

 

Het leven is soms aangenaam, maar de gemiddelde Westerse mens is ook gebonden aan veel zaken. Veel mensen leven, al dan niet gedwongen, in een soort van routine. U moet immers werken om te leven. Tegelijkertijd heeft u allerlei andere verplichtingen. Het kan in deze tijden dus lastig zijn om u echt vrij te voelen. Door zeilen kunt u echter een vrij gevoel ervaren. Het is een soort uitlaatklep van het normale bestaan. Veel mensen gaan een paar weekjes op vakantie om weer op te laden, maar u kunt er ook voor kiezen om lekker het water op te gaan. De oneindigheid van het water geeft een rustgevend gevoel. Het helpt ook om stress te reduceren. Stress ie een veelvoorkomende chronische ziekte in deze maatschappij.

 

Het geeft zelfvertrouwen

 

Zeilen is niet alleen maar leuk om te doen, maar het heeft ook een praktisch nut. Dankzij zeilen kunt u namelijk meer zelfvertrouwen krijgen. Veel mensen hebben wel zelfvertrouwen, maar dit zelfvertrouwen is vaak situationeel van aard. Er ligt namelijk een verschil tussen innerlijk zelfvertrouwen en extern zelfvertrouwen. Bij innerlijk zelfvertrouwen is het niet afhankelijk van de situatie. Het gaat dan om de kern. Bij extern zelfvertrouwen is het afhankelijk van de situatie. Misschien bent u bijvoorbeeld heel erg goed in presenteren en heeft u op dat vlak veel zelfvertrouwen. Misschien bent u echter slecht in communiceren met grote groepen en trekt u zich dan een beetje terug. Dit verschil noemen ze situationeel zelfvertrouwen.

 

Regelmatig zeilen kan ervoor zorgen dat uw innerlijk zelfvertrouwen wordt vergroot. Het punt is namelijk dat u tijdens het zeilen met verschillende situaties wordt geconfronteerd. U moet daar direct op handelen en wanneer u dit succesvol doet, dan geeft dit een vorm van trots en daardoor stijgt ook uw innerlijke zelfvertrouwen.

 

Zeilen en leiderschap

 

Zeilen heeft nog meer praktische functies. Het kan namelijk ook uw leiderschapskwaliteiten vergroten. Dan denkt u wellicht: wat moet ik met leiderschapskwaliteiten? Welnu, misschien bent u introvert van aard en op die manier kunt u wat meer uit uw schulp komen. Tegelijkertijd kan het ook zijn dat u bijvoorbeeld een leidinggevende functie heeft binnen het bedrijf. Zeilen kan dan helpen om uw functie beter uit te voeren.

 

We hadden het al even over het feit dat zeilen kan helpen om stress te reduceren. Wanneer u een manager bent, dan is er altijd een vorm van stress waar u mee te maken heeft. Er moeten bijvoorbeeld bepaalde deadlines behaald worden en als manager bent u daar verantwoordelijk voor. Zeilen leert u onder andere hoe u stress kunt omzetten in positieve spanning. Er bestaat immers zoiets als ongezonde stress, maar ook gezonde stress. Dankzij zeilen kunt u die gezonde stress ervaren. Gezonde stress is het gevoel dat u ervaart wanneer u bijvoorbeeld een presentatie moet houden. Ongezonde stress is vaak chronisch en kan uw leven helemaal op de schop gooien.

 

Al met al is zeilen dus echt een aanrader. Als u nog weinig ervaring heeft met zeilen, kunt u les krijgen bij een zeilschool. Op internet vindt u ongetwijfeld een zeilschool die bij u past.