Alles op Reis
Image default
Anders

Wonen in een ecodorp. Hoe zit dat?

Groen wonen in een ecodorp

De toekomst is groen. Dat moet ook, want de klimaateffecten van het versterkt broeikaseffect worden iedere dag meer zichtbaar. Gelukkig worden er vanuit overheden én bedrijven volop geïnvesteerd om de toekomst zo duurzaam mogelijk te maken. We investeren in hernieuwbare energie, groene energie, stappen af van ICU en rijden steeds vaker elektrisch en langzaam gaan we ook al van het gas af. We proberen met z’n allen zoveel mogelijk onafhankelijk van fossiele brandstoffen en dat is natuurlijk super. Maar we kunnen altijd een stapje extra zetten! Zo is het ontstaan van ecodorpen een geweldige ontwikkeling waar wij, van WSF Schroeffundering, aan hebben bijgedragen. Een geweldig voorbeeld is het Ecodorp in Almere.

Hoe ziet zo’n ecodorp er dan uit?

In Almere is er in pilot gestart van ca. 60 hectare groot voor de bouw van een compleet zelfvoorzienend ecodorp. Een mini stad waarbij er heel veel aandacht is voor ruimte en natuur, fietspaden en voetpaden. Maar juist weer minder voor autowegen of een oprit an huis. Sterker nog, auto’s zijn niet toegestaan. Het omringend gebied is gevuld met groente- en fruitpercelen, lassen en wateropvang systemen om de akkers te kunnen besproeien met water én de lokale bevolking te kunnen voeden met al het noodzakelijke. Het regenwater wordt in elke huis gefilterd zodat het gebruikt kan worden als drinkwater. Zelfs aan restafval is gedacht, waarbij afval van bewoners gebruikt wordt om vissen en andere dieren in de omgeving te voeren die worden gebruikt voor de landbouw.

Wil je er even tussenuit, bijvoorbeeld naar Amsterdam? Dan staan er volledig elektrische bussen, fietsen en auto’s klaar die je kunnen brengen. Deze bevinden zich aan de rand van het dorp. Alles in het dorp is erop gericht om bewust om te gaan met wat je hebt en wat je nodig hebt. Het is zeker even wennen, maar het geeft bewoners wel een ontzettend voldaan gevoel.

De kosten om er te kunnen wonen

Prijzen variëren natuurlijk, afhankelijk hoe groot je wilt wonen. Richtprijzen voor de kleine tinyhouses bedragen ca. €200.000, tot meer dan €800.000 voor de grote stukken percelen. Dat klinkt nogal veel, maar je krijgt wel een enorm rijk woongenot ervoor terug. Midden in de natuur, geen drukte en uitstekend bereikbaar. Wel wordt er bepaalde mate van toewijding van je verwacht om de duurzaamheid te handhaven en de regels te respecteren.

Hoe bouwen een tiny house woning?

Het bouwen of maken van een tiny house doen we zelf niet bij WSF. Wél zijn we betrokken bij het aanleggen van de fundatie op een heel bijzondere manier. Dat doen we namelijk met schroeffunderingen! In tegenstelling tot traditionele fundatie met beton, gebruiken wij bij WSF duurzame en herbruikbare schroeven die diep in de grond worden geboord die als basis fungeren voor de fundatie. Het voordelen van schroeffundering zijn;

  • geen beton of cement, dus geen uitdroog tijd
  • goedkoper en sneller dan beton
  • lage materiaal- en arbeidskosten
  • herbruikbaar en dus duurzaam
  • binnen één dag gereed

Met zulke voordelen snap je wel waarom de projectleiding heeft aangeklopt bij WSF voor de aanleg van tiny houses in dit ecodorp. Maar de veelzijdigheid is enorm! Zo kunnen we ook onze funderingen gebruiken voor carports, overkapping, veranda’s, tuinhuisjes, rail infra en tijdelijke overkappingen voor evenementen. Voor meer informatie, neem contact met onze adviseurs voor een kennismaking. Dit kan via 0548 – 745034 of via info@schroeffunderinh.nl.

Maak kennis met WSF
https://schroeffundering.nl/