Alles op Reis
Image default
Eten

Hier komt de Michelinster vandaan

Een Michelinsterrenrestaurant staat gelijk aan een uiterst culinaire avond met lekker en exclusief eten. Maar hoe is de Michelinster eigenlijk ontstaan? Waar staat deze ster precies voor en waarom is dit zo’n fenomeen binnen de horecabranche geworden? In dit artikel gaan we nader in op het ontstaan van de Michelinster en waar deze precies vandaan komt.

Twee broers en een bandenzaak

Het begint allemaal in 1889 met twee broers. Édouard en André Michelin richten dit jaar de bandenfabriek Michelin op. Juist, dezelfde als die we vandaag de dag nog overal zien. Van origine produceert het bedrijf rubberen landbouwwerktuigen. Een fietser klopt in dit jaar echter bij de broers aan omdat zijn fietsband lek is. Of de broers hem kunnen helpen om de band te repareren? De band wordt met moeite geplakt, omdat deze moeilijk van de fiets te halen is. Na het plakken volgt een testrit, maar helaas loopt de band al snel weer leeg. Dit is voor de broers de aanleiding om zelf banden te ontwikkelen die makkelijk te verwisselen  zijn. Hierbij richten ze zich niet alleen op fietsen maar ook autobanden; iets wat voor deze tijd heel bijzonder is omdat er vrijwel geen auto’s rondrijden. In 1891 richt de fabriek zich volledig op de ontwikkeling en productie van luchtbanden. Door octrooien aan te vragen worden ze later een van de grootste en bekendste bandenproducenten ter wereld.

Banden en eten: logische connectie?

Wellicht vraag je jezelf af wat de relatie is tussen een rubberen bandenzaak en de welbekende ster die nu aan restaurants wordt toegekend. Het antwoord is simpel: eten onderweg. Het bedrijf Michelin vergroot zijn naamsbekendheid door uit te breiden naar andere markten. Zo maakt het bedrijf in 1900 ook reisgidsen en in 1910 de eerste wegenkaarten voor automobilisten. Oorspronkelijk zijn de gidsen bedoeld om de Michelinbanden te promoten onder automobilisten. Maar door autotoerisme aan te moedigen blijkt al gauw dat er ook vraag is naar tankstationlocaties en goede eetplekken voor onderweg. Hierop ontwikkelt Michelin de zogenaamde ‘rode gids’. Hierin staat waar zich tankstations en eetgelegenheden bevinden, aanvankelijk nog zonder sterren. Pas in 1926 kwam de eerste ster erbij en later de tweede en de derde. 

Van drie naar vijf sterren

Een ster betekent op dat moment dat het eten veilig is bij het restaurant, twee sterren dat het een aanrader is als je er toevallig langs rijdt. Drie sterren betekent dat het restaurant het waard is om tot 30km ervoor om te rijden. Dit komt Michelin ook ten goede, want hoe meer mensen omrijden, hoe sneller de banden slijten en ze weer nieuwe nodig hebben. Pas jaren later worden de Michelinsterren een onderscheiding voor restaurants met een zeer goede keuken zoals we die nu kennen. Nu geeft het aantal sterren de gastronomische kwaliteit van het eten aan. Ook kunnen restaurants tot wel vijf sterren verzilveren. Toch is een ster geen must voor een restaurant om lekker eten op tafel te zetten. Zo is restaurant Du Nord een voorbeeld van een restaurant dat geen sterren heeft, maar wel fantastisch lekkere gerechten aan klanten serveert.

Zo, nu weet je hoe de Michelinster ontstaan is. Krijg je honger van al dat gepraat over restaurants en sterren? Reserveer dan in Kaatsheuvel (of een stad naar keuze) jouw plek in een restaurant.

 

https://grandcafe-dunord.nl/