Alles op Reis
Image default
Anders

Wat maakt primitivo Appassimento wijnen uniek?

Heb je al gehoord over de bijzondere primitivo Appassimento wijnen? De rode wijn staat bekend om zijn smaakexplosie en bijzondere techniek van wijnmaken. Niet heel gek dat deze wijn een echte prijswinnaar is. Hoe de wijnboeren deze wijn produceren en wat de beste wijn en spijs combinaties zijn, dat lees je hier. 

Het effect van de Appassimento wijn techniek

Primitivo Appassimento wijn herken je aan een intense geur van kers, framboos en aalbessen. De volle en fluweelzachte smaak van rozenbottel, framboos en gekonfijt fruit, zijn geliefd onder een breed publiek. Toch gaat er een heel proces en verschillende technieken aan vooraf om tot deze unieke wijn te komen. 

Appassimento is een techniek van wijnmaken die bepalend is voor de smaakbeleving. Hierbij ‘knakken’ ze de druiventakken pas op het allerlaatste moment aan de wijnranken, wanneer de druiven zijn uitgedroogd. Het proces van uitdroging begint na het draaien van de stengel. Zo voorkomen de wijnboeren dat voeding de druiven bereikt. Dit heeft een groter effect op de smaak dan je in eerste instantie denkt. De uitdroging zorgt voor een maximaal suikergehalte. Het geheim en een unieke manier om een smaakvolle en geconcentreerde rode wijn te maken. Ook zorgt dit voor een hoog alcoholgehalte in de wijn.

Primitivo Appassimento wijn en spijs combinaties 

De aroma’s van de primitivo Appassimento wijnen herken je aan zijn uitgesproken smaken. Denk aan klein zwart fruit, rood fruit, zacht steenfruit en kruiden als kaneel en pruimtabak. Dat maakt de primitivo Appassimento dé perfecte wijn bij kruidige gerechten of gerechten met intense smaken. Ben je een liefhebber van de Turkse, Marokkaanse of Arabische keuken? Dan mag een fles van deze wijn niet ontbreken. Er staat je een smaakexplosie te wachten. Ook is de wijn een goede match bij harde belegen kazen of wildgerechten. Zorg dat het gerecht de kaneel specerijen van de druif benadrukken.

Hier komt de primitivo Appassimento vandaan

Net als vele andere uitstekende wijnen, komt ook de primitivo Appassimento uit Italië. De wijn is een blend van twee druivensoorten; de primitivo en negroamaro. Deze druiven groeien niet overal. De beste omstandigheden voor de primitivo Appassimento is bij zeer warm weer. Daarom vind je deze in de zuidpunt van Italië, in Puglia. 

De warmte zorgt voor een hoog suikergehalte in de druiven. Na de handmatige oogst laten de wijnboeren de druiven drogen in schuren. De luiken laten de warme wind binnen om het proces van vinificatie te starten. Dit geeft een heerlijke geur aan de druif en zorgt dat iedere druif barstensvol met smaak zit. De locatie in combinatie met de wijn techniek is een match made in heaven. 

Laat je verrassen

De primitivo Appassimento is een zeer geconcentreerde wijn. De dieprode kleur, krachtige aromatische geur en zwoele smaak, stellen niet teleur. Laat die standaard rode wijn in het rek staan en laat je verrassen door de smaakexplosie die Zuid-Italië te bieden heeft. Een betaalbare prijswinnende wijn, die gegarandeerd in de smaak valt.

 

https://www.vinify.nl/masseria-borgo-dei-trulli-lucale-prim-appasimento